COLEGIUL TEHNIC “TRAIAN VUIA” ORADEA

TRAIAN VUIA - Scoala Profesionala Eurobusiness Oradea

MISIUNEA INSTITUŢIEI

Şcoala noastră este o instituţie în care se face instrucţie şi educaţie, bazată pe valorificarea potenţialului uman, punând la dispoziţia fiecăruia, întregul suport de care are nevoie în desăvârşirea personalităţii. Ea oferă oportunitatea descoperirii talentului care există în fiecare elev.

VIZIUNEA INSTITUŢIEI

 • Îmbunătăţirea calităţii şi eficacităţii sistemului de educaţie şi formare profesională;
 • Facilitarea accesului la educaţie şi formare;
 • Deschiderea sistemului de educaţie şi formare profesională către spaţiul european.

Patronul spirirtual al şcolii

Din anul 1993, odată cu schimbarea denumirii, Traian Vuia a devenit patronul spiritual al şcolii noastre.
Inventator român, pionier al aviaţiei mondiale, Traian Vuia a urmat temporar cursurile Scolii politehnice şi apoi pe cele ale Facultăţii de drept din Budapesta, obţinând în 1901 titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice. Preocupat de problema realizării zborului mecanic, a plecat în 1902 la Paris, unde s-a ocupat de studiul construcţiei aeronavelor mai grele decât aerul. Între 1903 şi 1906 a conceput şi a construit un avion monoplan cu cadru din ţevi de otel, cu aripi din pânză de in impermeabilă, întinsa pe un schelet metalic şi având forma aripilor liliacului, echipat cu motor cu anhidridă carbonica, cu o singura elice şi cu tren de aterizare prevăzut cu roţi pneumatice. La 18 martie 1906, la Montesson, Vuia a efectuat cu acest avion primul zbor din lume realizat exclusiv cu mijloacele proprii de bord ale aparatului. În continuarea preocupărilor sale în domeniul zborului mecanic, între 1918 şi 1922 a conceput şi construit două tipuri de elicoptere. În 1925 a realizat un generator de abur original, cu circulaţie forţată unică, cu presiune şi temperatură înaltă şi cu randament termic ridicat. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost preşedintele Frontului naţional român din Franţa al luptătorilor antifascişti.

Istoricul şcolii

Şcoala a fost fondată la 1 Septembrie 1966 sub numele de “Liceul Industrial de Construcţii de Maşini” având patru clase, dintre care două de seral cu specializarea în construcţii de maşini şi tehnologia echipamentelor electrice. Aceasta a fost prima şcoală tehnică din judeţul Bihor
Având o evoluţie dinamică, şcoala şi-a mărit în timp atât numărul de clase, cât şi numărul specializărilor, schimbându-şi de câteva ori şi denumirea. Astfel, pe lângă specializările tehnologia construcţiilor de maşini şi maşini şi aparate electrice, au apărut specializări ca: sculer matriţer, mecanic auto, forjor tratamentist, mecanic maşini şi utilaje, prelucrător cu tehnici de precizie, electrician întreţinere şi reparaţii în construcţii de maşini.
În aceşti ani, denumirea şcolii s-a schimbat astfel:

 • din 1976 se schimbă denumirea în „Liceul de mecanică nr. 1”;
 • din 1977 devine „Liceul industrial nr. 1”;
 • din 1977 a fost înfiinţată Şcoala profesională;
 • din 1979 îşi schimbă denumirea în „Grup şcolar industrial pentru construcţii de maşini”;
 • din 1980 a fost înfiinţată şcoala de maiştri;
 • în 1990 s-au schimbat o parte din specializări şi s-a înfiinţat Şcoala postliceală;
 • din 1991 s-a înfiinţat Şcoala de şoferi categoria B şi C;
 • din 1993 se transformă în Grup Şcolar „Traian Vuia”;
 • din 2001 a devenit Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, denumire pe care o deţine şi în prezent

View the embedded image gallery online at:
https://sebpo.ro/index.php/traian-vuia#sigProGalleria65178fc261

RESURSELE UMANE

 Echipa managerială

Director

Calificarea   Gradul didactic
DANIELA VÎLCEANU  Profesor I
Director adjunct    
 PETRICĂ ADRIANA  Inginer Profesor

Personalul didactic 

Număr total de cadre didactice Număr de norme didactice întregi-posturi Număr de cadre didactice cu norma de bază în unitatea de învăţământ/ procent din număr de persoane / norme întregi, după caz Număr de titulari/procent din număr de norme întregi / posturi Număr de cadre calificate / procent din număr de cadre didactice
120 109,50 89 / 81,28% 89 / 81,28% 120/100%

View the embedded image gallery online at:
https://sebpo.ro/index.php/traian-vuia#sigProGalleria5d5d78a2d4